Thursday, 18 June 2015

Kari Ikan Tongkol


Bahan-bahan

  • Ikan tongkol = 1 ekor dibersihkan
  • Bawang besar = 1 biji
  • Bawang putih = 2 ulas
  • Halia muda = 1/2 inci
  • Cili besar merah atau hijau = 1 atau 2 biji, dibelah 2
  • Pes cili kering (ikut kepedasan yang disukai, saya tak guna cili pun)
  • Santan segera = 1 kotak
  • Serbuk kari ikan = 1 peket kecil
  • 1 tangkai daun kari (jika ada)
  • 1 kulit kayu manis + 1 kuntum bunga lawang + 2 biji ketumbar
  • Garam
  • Gula
  • Asam keping
  • Minyak

Cara membuatnya
  1. Hiris halus bawang besar, bawang putih dan halia. 
  2. Tumis bahan hirisan tadi berserta daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan biji ketumbar sehingga wangi, kemudian masukkan serbuk kari dan pes cili. Tumis seketika.
  3. Masukkan sedikit air dan biar rempah menggelegak hingga pecah minyak.
  4. Masukkan santan segera yang dicampur dengan sekotak air. Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air lagi.
  5. Masukkan ikan, separuh asam keping, cili besar, garam dan gula. Bila sudah menggelegak dan kuah sebati, tutup api dan hidang.

Inilah ikan tongkol. Adik-beradik ikan tuna. Murah tapi sangat berkhasiat.

No comments:

Post a Comment