Bahan-bahan
- Ikan tongkol = 1 ekor dibersihkan
- Bawang besar = 1 biji
- Bawang putih = 2 ulas
- Halia muda = 1/2 inci
- Cili besar merah atau hijau = 1 atau 2 biji, dibelah 2
- Pes cili kering (ikut kepedasan yang disukai, saya tak guna cili pun)
- Santan segera = 1 kotak
- Serbuk kari ikan = 1 peket kecil
- 1 tangkai daun kari (jika ada)
- 1 kulit kayu manis + 1 kuntum bunga lawang + 2 biji ketumbar
- Garam
- Gula
- Asam keping
- Minyak
Cara membuatnya
- Hiris halus bawang besar, bawang putih dan halia.
- Tumis bahan hirisan tadi berserta daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan biji ketumbar sehingga wangi, kemudian masukkan serbuk kari dan pes cili. Tumis seketika.
- Masukkan sedikit air dan biar rempah menggelegak hingga pecah minyak.
- Masukkan santan segera yang dicampur dengan sekotak air. Jika terlalu pekat, masukkan sedikit air lagi.
- Masukkan ikan, separuh asam keping, cili besar, garam dan gula. Bila sudah menggelegak dan kuah sebati, tutup api dan hidang.
Inilah ikan tongkol. Adik-beradik ikan tuna. Murah tapi sangat berkhasiat.
No comments:
Post a Comment