Tuesday 23 June 2015

Ramadhan 2015 - Menu Minggu Pertama

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dalam sedar tak sedar dah masuk bulan Ramadhan kita rupanya. Alhamdulillah masih diberi kesempatan bertemu Ramadhan tahun ini.

Biasanya bila sebut Ramadhan, pasti orang akan teringat dengan Bazaar Ramadhan atau ada juga yang panggilnya Param, short form dari Pasar Ramadhan. Tapi tahun ini tahun yang mencabar dari segi ekonomi, jadinya untuk berjimat cermat saya hanya masak di rumah sahaja. Lagi pun jodoh saya dengan Param ni memang tak ngam. Selalu sangat makanan yang saya beli tu basi atau sakit perut dibuatnya. Makanan di rumah kan lebih bersih dan selamat.

Tapi, saya ni bukanlah pandai memasak. Setiap kali masak masih ada rasa tak yakin dan handphone mesti di tangan. Untuk apa? Biasalah, untuk cari resepi atau mesej emak di kampung, penasihat rasmi lagaknya. Hahahaha. So saya kongsikan menu-menu berbuka kami sekeluarga di sini. Manalah tau untuk buat rujukan masa akan datang.

Menu-menu saya ni yang jenis cepat atau senang masak. Sebabnya saya bekerja dan sampai di rumah pun dah pukul 5.30 petang. Anak-anak pula masih kecil dan yang bongsu masih menyusu badan. Bila balik rumah je si bongsu memang akan tahan saya dari buat apa-apa.

Mantai
Menu: Pulut kukus, nasi impit dan rendang ayam kampung

Puasa Hari 1
Menu: Kari ikan tongkol, pari bakar dan sambal buah kuinin

Puasa Hari 2
Menu berbuka: Laksa penang
Menu sahur: Sardin sambal kentang dan kangkung goreng belacan

Puasa Hari 3 - Berbuka di kampung
Menu: Gulai nenas dengan ikan masin, sambal buah kuinin, ikan kembung masak ungkep dan sayur taugeh goreng dengan tauhu

Puasa Hari 4 - Berbuka di kampung
Menu: Asam pedas ikan cencaru, ikan sepat masin berlada, sayur kubis cina goreng

Puasa Hari 5
Menu berbuka: Mee goreng basah dan kerabu telur
Menu sahur: Nasi goreng kampung

Puasa Hari 6
Menu: Lawar buah kuinin, ikan goreng, sambal tempoyak

Puasa Hari 7
Menu: Daging rebus, air asam tomato dan sayur khailan goreng belacan

Kalau tengok dari menu atas ni, asyik buah kuinin je jadi menu. Nak buat macamana, sekarang tengah musim. Melambak mak bagi stok. Jangan membazir, makan lah sampai muntah. Sekali setahun je, hehehe.


No comments:

Post a Comment