Wednesday, 17 June 2015

Pulut Kukus


Bahan-bahan untuk 5-6 orang
  • Beras pulut 1/2 kg
  • Santan pekat 1 biji
  • Gula
  • Garam
  • Daun pandan 1 helai

Cara membuatnya
  1. Rendam beras pulut selama 30 minit dan toskan.
  2. Panaskan pengukus dan masukkan beras pulut ke dalam pengukus beserta daun pandan, tutup pengukus.
  3. Dalam bekas lain, masukkan 1 sudu kecil garam dan sedikit gula. Kacau sebati.
  4. Apabila pengukus keluar banyak wap dan pulut berbau wangi, keluarkan pulut ke bekas yang lain dan masukkan santan sedikit demi sedikit dan gaul rata.
  5. Masukkan pulut ke dalam pengukus semula dan kukus sebentar selama 5 minit.
  6. Sedap dihidang panas-panas.

 Saya guna pengukus yang macam ni sahaja. Beli di kedai dalam RM35.

No comments:

Post a Comment